A raó d’una Medalla d’Or de la Ciutat

A raó d’una Medalla d’Or de la Ciutat

El passat dia 31 de desembre de 2018 l’Ajuntament de Palma lliurà la Medalla d’Or de la Ciutat a 6A GALERIA D’ART/ TALLER 6A, com a reconeixement a una trajectòria de 36 anys en el món de la Cultura. Aquest és un reconeixement benvingut.

Sols els que fem i vivim la Cultura, sabem que també és ben dit, que la patim. Fer allò que t’agrada i en el que creus requereix un esforç, en major o menor mesura, segons el moment, però sempre amb un sentit de la responsabilitat i compromís, que no n’entén de mesures. La història del 6a és coneguda i, no tan sols per aquest darrer reconeixement, també reconeguda. Des dels seus inicis, l’any 1982 hem mantingut l’esperit de portar a terme una labor que pugui sumar en la nostra cultura, des del camp de l’art contemporani i de les tècniques d’estampació tradicionals. Mirant enrere sentim nostàlgia recordant els artistes que ja no hi són, i que tant van significar i dignificar la nostra labor. Arran d’aquesta inevitable mirada al passat quan reps un reconeixement com aquest, prenem consciència de l’esforç; la immensa il·lusió; els instants de decepció; d’altres moments d’eufòria; dels debats, mai estèrils; tantes i tantes proves; resultats lluitats i gaudits; investigacions infinites; dubtes i incerteses; dificultats tècniques; els èxits com alens; la riquesa de l’experiència; entre moltes altres percepcions. I de sobte sabem que hi som. Les més de 1.600 imatges editades, de més de 120 autors, hi són.

L’esperit d’anar més enllà de la pedra litogràfica, la planxa de coure o la matriu de fusta, la tinta, el paper, el projecte expositiu, és la nostra raó de ser. Seguim defensant, i no ens cansem, l’obra gràfica original com un art de primer ordre, des de l’excel·lència i la qualitat. Ens proposem dia a dia reivindicar aquest sentit, sovint en la deixadesa, en els temps que corren. Sentim la necessitat d’oferir a la nostra societat una crida vers el procés, més que en el resultat final. La millor manera, a banda de portar a terme nivells d’alta exigència tècnica en els nostres obradors, és oferir a la societat projectes expositius coherents, on la gràfica conviu de forma natural amb l’obra única, sense segmentacions gratuïtes, on el visitant pot gaudir del discurs artístic gràcies a diferents mitjans expressius, en tot cas un llenguatge universal com és la pintura, l’escultura, la litografia, la xilografia, el gravat… la imatge. És la nostra responsabilitat, el nostre compromís amb la societat, i més en aquests moments en què la Cultura ha patit una crisi de criteris, de valors, de conceptes.    

No perdre la perspectiva, i marcar una línia d’actuació responsable i coherent, és el camí. El camí que ens vam comprometre a seguir ara fa més de 36 anys. L’obra gràfica original és un mitjà expressiu en si mateix, i així ho mostrem i demostrem a la societat en totes i cada una de les nostres propostes, de la mà de bons artistes, autors amb ofici, més enllà d’evidències estètiques i artístiques excel·lents. Aquest és el camí, el nostre camí. 

Certament en cada estampa, més enllà de la tècnica, la tinta, el paper i el valor artístic, per damunt de tot, hi sentim una part de la història que mantenim viva gràcies a la conservació d’una part importantíssima del nostre passat i l’ànima que hi posem en totes i cada una de les edicions que surten dels nostres obradors. 

La Medalla d’Or de la Ciutat esdevé un petit esgraó més. Som conscients que l’escala a la que ens enfilarem en origen, sovint puja i a vegades baixa, però hi estem. Cada esgraó és ànima, tècnica, art, responsabilitat, compromís, consciència, il·lusió i molt d’esforç.

Sols puc donar les Gràcies. Gràcies a tots els que ens heu donat suport al llarg d’aquests anys: els artistes (els que no hi són, els que hi són i els que hi seran), al magnífic equip de la casa, subscriptors, amics. Gràcies a l’Ajuntament de Palma per considerar-nos mereixedors d’aquest reconeixement. Gràcies al nombre “6” i a la lletra “A” que tant ens ha donat, ens dóna i ens donarà. Seguim fent cultura.  

Bel Font

Directora

6a Galeria d’Art | Taller 6a

Tags:
1Comment
  • Joan M Gelabert
    Posted at 13:54h, 31 Gener Respon

    Enhorabona!

Post A Comment